Hiedanniemi Highland

Highland -karjan kasvatus ja pihvilihan suoramyynti

Pieni perhetila

Hiedanniemi Highland

Hiedanniemi Highland on Sarin, Petrin ja Sannin maatila Sävin kylässä, Sastamalan Suodenniemellä. Kasvatamme ylämaankarjaa ja myymme sen lihaa suoramyyntinä. Ensimmäiset eläimet muuttivat tilalle vuonna 2013 ja lihan suoramyynti alkoi vuonna 2019.
Yksi toimintamme perusperiaatteista on, että tunnemme jokaisen eläimen ja muistamme sen elämänvaiheet.  Suomalaisen ruoan tie pellolta pöytään tunnetaan. Ruoka on puhdasta ja turvallista. Tätä omavaraisuutta emme saa menettää.  Omalta osaltamme taistelemme pienten perheviljelmien puolesta

Elämää Hiedanniemi Highland -tilalla

Aloitimme rotuun tutustumisen, kun hiehot Desiree, Diana ja Dolly saapuivat meille v. 2013. Nyt meillä asustaa myös Asteri, Aurora, Gunilla ja Greta sekä tilasonni Sinuhe. Lisäksi on joukko nuoria hiehoja ja sonnipoikia sekä keväällä syntyneitä vasikoita. Alusta asti karja on saanut elää meillä puhtaassa luonnossa ilman stressiä. Ravinnokseen ne nauttivat omilla pelloilla kasvatettua nurmea joko laiduntaen tai talvella säilörehuna ja heinänä. Lisäksi annamme eläimille tarvittavat kivennäiset ja vettä.

Eläinten kasvatus perustuu naudan luonnonmukaiseen käyttäytymiseen. Meillä on tilasonni, joka asustaa emojen joukossa juhannukselta vasikoiden syntymään asti. Vasikat elävät emojensa kanssa noin 8 kuukautta imien ravitsevaa maitoa, jonka jälkeen ne vieroitetaan. Sen jälkeen tytöt ja pojat kasvavat omilla metsä- ja peltolaitumilla, missä ne saavat kasvaa omalla luonnollisella vauhdillaan.

”Haikut” ovat meillä osa perhettä. Kyselemme kuulumiset joka päivä ja rapsutukset ja harjaamiset kuuluvat päivärutiineihin normaalien hoitotöiden lisäksi.

Highland Cattle eli ylämaankarja

Highland Cattle eli ylämaankarja, tutummin haikut ovat kotoisin Skotlannin ylämailta. Highland on vanha ja terve alkuperäisrotu. Eläimillä on pitkä sarvet ja tuuhea tukka. Niiden turkki on kaksiosainen: siinä on pehmeä aluskarva, joka toimii talvella lämpöeristeenä ja päällyskarva, jonka tehtävänä on suojata eläintä kastumiselta. Talvikarva vaihtuu keväällä viileämpään kesäturkkiin. Rodulla on kaksi kertaa paksumpi nahka kuin normaalilla naudalla, sen ansiosta karja pystyy elämään ulkona läpi vuoden.

 

Olet sydämellisesti tervetullut tutustumaan hurmaaviin tukkalehmiimme!